2016. június 14., kedd

Kályhaépítés 15 - Külső levegőbevezetés elhelyezése padlórétegben

A kályhaépítés a külső levegőbevezetés csatornáinak az elkészítésével kezdődött...

A mostani födémre fog még jönni egy 16cm vastag padlóréteg, abba kellett megoldanom a levegőbevezetést.

Kilógott a padlóból egy 160mm-es PVC cső (belső átmérő egész pontosan 155mm), amit anno beletettem a ház alá.

Persze amint a számolgatásoknál ez kiderült ez nem lesz elég, ezért még vezettem melléje egy másik csatornát a padlórétegben.

És meg kellett oldanom, hogy pontosan oda kerüljön a levegő ahova kell, ami nem is a legegyszerűbb feladat, mint ez később kiderült.

Ami még nehezíti ezt a feladatot, az az, hogy úgy kell ezt megoldani, hogy ne tudjon elromolni, ui. többet nem lesz hozzáférésem hozzá a padlórétegben, és lehetőleg egy "paranccsal" tudjam zárni/nyitani mindkét nyílást.



A végeredmény: két téglalap keresztmetszeten jut be a kinti levegő a tűztér alá, a
az egyik 15,5cmx15,5cm  a másik pedig 15,5cmx7,75cm, azaz fele ilyen magas de ugyanilyen hosszú (azért, hogy tudjam arányosan félig elzárni, negyedig, vagy akár 100%-ig).

A kellékek: 3mm-es acéllemez, teherbírása megvan, bizonyos szakaszain felülről érni fogja a füstgáz (ami levegő előmelegítés szempontjából jó), és remélem elég vastag, hogy jópár évet kibírjon amíg szétszedi a rozsda + különféle vasdarabkák.

A hegesztési tudásom távol áll a még a kitűnőtől, de merem remélni, hogy ezt a szintet ütötte. Nagyon csúnyán viszem a hegesztési varratot, de akkorákat "öltöttem" rá, hogy teherbírás szempontjából megteszi úgy gondolom, a kinézet pedig nem számít ez esetben, minden a padló alatt lesz, csak a fémrózsa fogantyú fog kilógni, amivel mozgatom majd a kart...
A legszűkebb keresztmetszet maga a kar, ami kb. 8mmx8mm négyzet keresztmetszetű vasdarab, 1,2m hosszú, remélem ez is bírni fogja a strapát.

A fémcsatorna alá kerámiapaplant és kőzetgyapotot tettem(majd oldalról is fogom szigetelni mikor a padlóréteg öntése ("sápázása") történik majd, és "acél dűbelekkel" a padlóhoz fogattam őket, merem remélni nem fognak elmozdulni az idő múltával...
Majd a téglával való körberakása is kihívás lesz.
Mert ha elromlik a padló alatt, akkor maradok hamuzóajtóval (vagypedig kályhabontás amit nem szeretnék).

Kb. ilyesmi lett belőle, elég masszív szerkezet:




Kályhaépítés 1 - Külső levegőbevezetés elhelyezése padlórétegben



Kályhaépítés 1 - Külső levegőbevezetés elhelyezése padlórétegben



És így nézne ki működés közben, klick a videóhoz:




2 megjegyzés:

  1. Gondolom a külső levegőbevezetés le lesz szigetelve közetgyapottal, ha kintről hideg levegő jön be az ne hűtse a padlót.

    VálaszTörlés
  2. Igen persze, alája is tettem egy 5cm-est, csak ráhuzattam a padlóra csavarral és így nem nagyon látszik, de ott van, nem épp direktben éri a betont, oldalt és föléje is jön majd padlózáskor...

    VálaszTörlés